6 Sebab Mengapa Anda Perlu Elakkan Mengambil Pinjaman Daripada Jenazah Pinjaman

Personal Loan Penang scaled

“Along” adalah pemberi pinjaman wang haram yang mensasarkan golongan miskin dan terdesak.
Mereka terkenal dengan keupayaan mereka untuk memikat dan membuai orang supaya berasa selamat. Wang yang anda pinjam adalah berisiko tinggi dan mempunyai kadar faedah yang tinggi dan tidak tetap. Ia mungkin tidak begitu sukar jika anda hanya meminjam sejumlah kecil wang dan merancang untuk membayar balik pinjaman dalam masa yang sesingkat mungkin.

 

Inilah sebabnya:

 

1. Kadar faedah yang tidak pernah berakhir

Adakah anda biasa dengan istilah “sepuluh tiga” atau sepuluh-tiga? Istilah ini merujuk kepada jumlah faedah yang dikenakan kepada peminjam oleh mereka yang merupakan sebahagian daripada komuniti peminjam wang. Kadar faedah Sepuluh Tiga ialah RM3 setiap RM10 yang dipinjam daripada peminjam wang. Ini bersamaan dengan kadar faedah 30% setiap BULAN. Ini adalah kadar faedah tahunan 360% yang mengejutkan!
Kita ambil contoh pinjaman RM1,000 kepada Along. Untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang jumlah yang perlu anda bayar balik, anda perlu membayar RM300 sebulan untuk faedah. Ini bermakna pada akhir tahun, anda akan membayar RM3,600 untuk faedah dan RM4,600 untuk membayar balik RM1,000 yang anda pinjam. Adakah anda masih rasa ia berbaloi untuk dicuba?
Sepuluh Tiga bukan satu-satunya kadar faedah yang ada. Ia sangat tinggi. Selain itu, terdapat kadar faedah sepuluh–empat (sepuluh–empat) dan sepuluh–lima (sepuluh–lima) yang boleh digunakan untuk sejumlah pinjaman atau situasi kredit peminjam. Kami tidak suka menganggap kadar faedah sepuluh tiga terlalu tinggi.
Mereka juga bijak dalam pemasaran mereka dan telah memperkenalkan faedah harian ke atas pinjaman kecil. Pinjaman kecil ini biasanya diambil oleh orang yang paling lemah dan termiskin, seperti petani, penjaja berskala kecil dan buruh. Penduduk tempatan memanggil ini sebagai ‘pinjaman hari-hari’, yang secara harfiah bermaksud ‘setiap hari’.
Peminjam selalunya berasa mudah untuk memohon pinjaman malah tidak perlu mengunjungi peminjam untuk membayar bayaran bulanan mereka. Pemungut pinjaman mempunyai ‘pengumpul’ yang membuat pusingan setiap hari untuk mengutip bayaran balik harian. Tak kisahlah cukup duit.
Malangnya, peminjam berpendapatan rendah ini sering terperangkap dalam Permainan Faedah Tidak Berakhir yang dimainkan oleh Along yang mengheret mereka lebih dalam ke dalam hutang.

 

2. Caj tersembunyi serta terma dan syarat yang sedia ada

Jerung pinjaman bukan seperti bank atau institusi kewangan lain. Mereka boleh menawarkan kepada anda terma dan syarat yang mungkin lebih terperinci daripada bank. Tidak selalu jelas tentang yuran atau caj tambahan yang mungkin ditanggung jika anda gagal membuat pembayaran. Mereka mungkin memberitahu anda secara lisan bahawa tiada bayaran atau caj sebelum anda menandatangani perjanjian. Anda juga boleh bercakap dengan mereka tentang sebarang masalah dengan pembayaran balik. Jika anda tidak berpuas hati dengan pengaturan itu, mereka dengan senang hati akan memberitahu anda.
Adalah mustahil untuk mempercayai bahawa ini mungkin jauh dari kebenaran. Sama seperti bank, Alongs boleh mengenakan surcaj dan kadar faedah penalti jika anda terlepas atau membayar lewat. Walau bagaimanapun, jumlah itu biasanya lebih tinggi daripada apa yang akan dikenakan oleh bank. Syarat pemberi pinjaman cukup fleksibel sehingga mereka boleh mengubahnya sesuka hati.

 

3. Menyimpan dokumen yang mempunyai privasi peribadi anda

Ahli pinjaman akan menyimpan pasport, kad bank dan juga NRIC anda sebagai deposit keselamatan untuk memastikan anda terus membayar pinjaman anda. Ini walaupun ia mungkin menyalahi undang-undang. Pembantu pinjaman akan menggunakan langkah keselamatan yang menyalahi undang-undang ini untuk memastikan anda tidak melarikan diri ke bahagian lain negara atau dunia untuk menyelesaikan hutang anda.
Dokumen pengenalan peribadi, yang menjadi milik anda secara sah, hanya boleh diambil alih oleh pegawai penguatkuasa undang-undang untuk tujuan undang-undang. Untuk mengelakkan kecurian identiti atau pertindihan identiti haram, maklumat peribadi anda mesti disimpan dengan selamat. Ia tidak berbaloi untuk memindahkan NRIC atau pasport anda untuk pinjaman. Mereka boleh menyalahgunakan maklumat peribadi anda dengan mudah tanpa anda sedari.

 

4. Tiada pilihan lain selain penyelesaian penuh

Jerung pemberi pinjaman tidak akan membenarkan anda membayar hutang anda sepenuhnya, walaupun mereka mempunyai wang tunai. Hal ini kerana mereka boleh memastikan anda membayar faedah yang tinggi, yang akhirnya merupakan keuntungan mereka.

 

5. Jangan merasa tertekan untuk membuat pinjaman lain untuk menampung kos yang lain

Alongs ini akan mendesak anda untuk membuat pinjaman lain daripada pemberi pinjaman lain jika anda memberitahu mereka bahawa anda menghadapi kesukaran untuk membayar balik pinjaman anda. Ini adalah untuk “menyelamatkan anda daripada kerumitan membayar lebih banyak faedah dan yuran dalam jangka panjang”.
Berhati-hati. Beginilah cara mereka menipu anda supaya terjerumus ke dalam hutang dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

 

6. Gangguan dan keganasan

Mereka akan melakukan gangguan dan ugutan jika anda gagal membayar hutang anda kepada Along. Lebih teruk, mereka tidak akan teragak-agak untuk melibatkan keluarga anda dalam paksaan mereka untuk melarang anda membuat pembayaran.
Sepasang suami isteri warga emas telah diganggu selama berbulan-bulan oleh peminjam pada Januari 2016 kerana anak perempuan mereka menanggung hutang yang tidak dibayar. Mereka juga membakar rumah mereka. Berita itu mengejutkan dan menggemparkan negara.

Cara terbaik untuk menangani pemberi pinjaman secara berkesan adalah dengan mengelak daripada berurusan dengan mereka. Jika anda tidak boleh mendapatkan pinjaman daripada bank, cari pemberi pinjaman wang berlesen dan sah. Bandingkan pinjaman peribadi teratas yang tersedia untuk menyatukan hutang jika keadaan tidak begitu buruk.
Hubungi badan penasihat kewangan seperti AKPK untuk mendapatkan nasihat kewangan tanpa meletakkan leher anda pada risiko.

Apakah pandangan anda tentang peminjam dan peminjam lain? Komen di bawah untuk berkongsi pendapat dan cadangan anda tentang peminjam atau mengapa anda tidak perlu mengambil pinjaman daripada mereka.

 

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang Pinjaman Wang Berlesen Perak

Baca artikel tentang 5 Kaedah Yang Membantu Anda Menyelesaikan Hutang Tanpa Wang

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Scroll to Top