5 Kaedah Yang Membantu Anda Menyelesaikan Hutang Tanpa Wang

Terdapat banyak penipuan di luar sana yang menjanjikan penyelesaian hutang. Malangnya, terdapat ramai orang yang menjadi mangsa mereka. Walau bagaimanapun, terdapat cara yang sah untuk menyelesaikan hutang tanpa wang. Jika idea untuk menyelesaikan hutang tanpa wang kedengaran mustahil, saya di sini untuk memberitahu anda tidak.

Dalam catatan blog ini, kami akan melihat dengan teliti beberapa strategi berpotensi yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan hutang. Anda boleh membayar hutang anda dalam masa lima tahun, tetapi anda perlu mengikut bajet yang ketat. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!

 

Bagaimana untuk menyelesaikan hutang dengan mudah dan cepat?

Anda perlu tahu di mana untuk bermula. Ramai orang boleh akhirnya tenggelam dalam hutang kerana beberapa keputusan yang tidak baik, tetapi terdapat langkah mudah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan hutang sama sekali.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan hutang dengan cepat dan mudah.

Loan Perak

 

Kaedah 1: Buat belanjawan dan patuhinya

Membuat belanjawan ialah cara terbaik untuk meningkatkan kestabilan kewangan anda. Dengan memahami pendapatan dan perbelanjaan anda, anda boleh buat belanjawan yang mencerminkan tabiat perbelanjaan sebenar anda. Bila dah ada bajet, boleh fokus untuk menghapuskan perbelanjaan yang membazir dan menambah baik aliran tunai anda .

Ini akan membantu anda menjejaki perbelanjaan anda dan melihat di mana anda mungkin berbelanja berlebihan. Pada akhirnya, anda akan dapat membayar hutang anda dengan lebih cepat.

 

Kaedah 2: Kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu

Ini bermakna hidup mengikut kemampuan anda dan tidak membelanjakan wang yang anda tidak mampu kehilangannya. Mencuba cari alternatif yang lebih murah kepada perkara yang anda biasa membelanjakan wang atau cari cara untuk menjadikan perbelanjaan anda lebih cekap. Contohnya, anda boleh cuba mengurangkan bil elektrik anda, berhenti makan di luar sebanyak mungkin dan tetapkan matlamat kewangan yang lebih kecil untuk diri sendiri.

Selain itu, anda boleh mengurangkan perbelanjaan bulanan anda walaupun dengan jumlah yang kecil , itu akan memberi kesan besar pada garis masa pembayaran hutang anda .

 

Kaedah 3: Cari cara untuk mengumpul wang

Anda boleh cuba mendapatkan pekerjaan sambilan atau sepenuh masa , yang akan meningkatkan pendapatan anda dan membantu anda membayar balik hutang anda. Selain itu, anda juga boleh mendaftar dalam program pendidikan yang akan memberikan anda lebih banyak kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik .

Satu lagi petua penting ialah mengecilkan saiz , yang bermaksud menjual barangan yang tidak lagi diperlukan atau dikehendaki untuk menjana lebih banyak wang untuk membayar hutang.

 

Kaedah 4: Dapatkan bantuan daripada profesional

Anda boleh bergantung pada perkhidmatan kaunseling kredit dan program yang ditawarkan oleh organisasi bukan untung. Kaunselor akan membantu anda memahami situasi kredit anda dan membangunkan rancangan untuk meningkatkan skor kredit anda. Ini boleh membantu anda dapatkan pinjaman yang lebih baik dan kadar faedah yang lebih rendah.

 

Apa itu AKPK?

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, juga dikenali sebagai Agensi Kaunselling dan Pengurusan Kredit (AKPK), telah diasaskan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada 2006 sebagai komponen Rangka Kerja Perlindungan Pengguna di bawah Pelan Induk Sektor Kewangan 10 tahun BNM. Berdasarkan pada Tinjauan Tingkah Laku Kewangan AKPK dan Keadaan Kesejahteraan Kewangan Warga Kerja Malaysia pada tahun 2018, menunjukkan bahawa majoriti rakyat Malaysia mendakwa mereka menghadapi masalah untuk mendapatkan RM 1,000 untuk kecemasan. Dan kepada statistik yang disediakan oleh Jabatan Insolvensi Malaysia , terdapat lebih 84,000 individu telah diisytiharkan muflis antara 2015 dan 2019. Oleh itu, di bawah adalah beberapa perkhidmatan yang ditawarkan oleh AKPK untuk membantu rakyat Malaysia menyelesaikan hutang.

 

Tiga (3) perkhidmatan yang ditawarkan oleh AKPK adalah seperti berikut:
  1. Pendidikan kewangan menekankan pengurusan wang yang berhemat & teknik pengurusan kredit.
  2. Bimbingan dan bantuan pengurusan kewangan.
  3. Program pengurusan hutang untuk membantu pengguna mendapatkan semula kawalan ke atas kewangan mereka.

 

Kaedah 5: Mohon pinjaman peribadi dengan faedah rendah

Pinjaman peribadi dengan faedah rendah ialah pinjaman yang mempunyai kadar faedah yang rendah, yang bermaksud bahawa anda akan membayar faedah yang lebih rendah.. Ini boleh membantu anda menyelesaikan hutang dengan lebih cepat kerana anda akan membayar lebih sedikit faedah secara keseluruhan.

Di Overcome Resources, kami bukan sahaja menawarkan anda Pinjaman Wang Berlesen Penang dengan kadar faedah yang rendah tetapi juga menawarkan tempoh pembayaran yang fleksibel. Dengan cara ini, anda akan mengelakkan daripada membayar hutang anda sekaligus.

Akhir sekali, kami membekalkan prosedur kelulusan cepat bahawa pinjaman boleh diluluskan dalam masa 24 jam dengan harga RM 500 – RM 2, 500 dan menyediakan pengeluaran yang cepat supaya wang boleh dipindahkan serta-merta dalam talian berikutan penerimaan.

Kesimpulannya

Mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk menyelesaikan hutang, tetapi dengan sedikit usaha dan kesabaran yang tinggi, impian untuk hidup tanpa hutang pasti dapat dicapai.

 

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang Pinjaman Wang Berlesen KL Selangor

Baca artikel tentang 6 Sebab Mengapa Anda Perlu Elakkan Mengambil Pinjaman Daripada Jenazah Pinjaman

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Scroll to Top