5 senario ketika mengambil pinjaman peribadi masuk akal

mortgage loan Melaka 1

Pinjaman peribadi mahal kerana memberikan kredit tanpa jaminan yang mesti dilunaskan bersama dengan faedah dengan ansuran yang sama. Banyak orang meminta pinjaman untuk memberikan bantuan kewangan segera untuk keperluan kewangan mereka yang mendesak.

Pinjaman peribadi, tidak seperti pinjaman lain seperti pinjaman rumah atau pinjaman kereta, boleh digunakan untuk tujuan apa pun. Walau bagaimanapun, sebilangan pinjaman peribadi lebih baik daripada yang lain.

Ini adalah lima senario di mana pinjaman peribadi adalah keputusan yang bijak.

 

1. Sekiranya anda ingin mengubahsuai rumah anda

Adalah layak dari segi kewangan untuk mengambil pinjaman peribadi untuk mengubahsuai rumah anda atau menjadikannya lebih selesa.

* Rumah anda adalah aset yang bernilai tinggi.

* Perbelanjaan tambahan seperti kerja kayu, kelengkapan bilik mandi atau kos pemodelan semula bilik mungkin tidak ditanggung oleh pinjaman rumah anda.

* Anda boleh menyimpan sekurang-kurangnya sejumlah wang dalam akaun simpanan anda

 

2. Sekiranya anda ingin memajukan kerjaya anda

Sekiranya anda tidak mampu membayar pengajian, adalah idea bijak untuk mengambil pinjaman peribadi.

 

Ini adalah kaedah untuk melabur dalam diri dan membantu anda menaikkan tangga kerjaya dengan lebih pantas.

 

Walaupun begitu, jika tujuan anda hanya untuk meningkatkan kemahiran profesional tertentu, anda boleh melihat portal dalam talian seperti udemy.com atau LinkedIn Learning, yang menawarkan pelbagai kursus yang murah dan percuma. Mereka tidak memerlukan pinjaman!

 

3. Cara melunaskan hutang kad kredit

Pinjaman peribadi adalah kaedah terbaik untuk melunaskan hutang kad kredit anda yang dapat meningkat dengan cepat setiap bulan. Oleh kerana kadar faedah pinjaman peribadi lebih rendah daripada kad kredit, banyak orang memohon pinjaman peribadi untuk melunaskan hutang kad kredit.

 

4. Cara membayar perkahwinan anda

Perkahwinan boleh menjadi mahal, terutamanya jika anda sanggup menghabiskan banyak. Banyak orang sekarang cenderung untuk mengambil pinjaman peribadi untuk membayar perkahwinan, resepsi, dan bulan madu mereka.

 

Mereka melakukan ini untuk memastikan mereka tidak berkompromi pada hari istimewa mereka atau perbelanjaan lain yang berkaitan dengannya, walaupun mereka mempunyai simpanan yang terhad. Ini juga mengurangkan kebergantungan mereka kepada ibu bapa mereka untuk membiayai perkahwinan mereka.

 

Inilah petua: Sekiranya anda tidak mempunyai simpanan yang mencukupi, tidak mengapa membiayai perkahwinan anda dengan pinjaman peribadi. Walau bagaimanapun, anda masih perlu membayar balik pinjaman dengan faedah. Kunci untuk menjimatkan wang untuk perkahwinan anda adalah dengan membuat anggaran untuk setiap aspeknya. Ini termasuk gaun pengantin anda, tunas dan hadiah pra-perkahwinan serta jumlah tetamu dan tempat resepsi.

 

5. Anda berpindah ke rumah baru.

Adalah sangat mahal untuk berpindah ke rumah baru di bandar yang sama atau negara lain dengan barang anda. Ramai orang menggunakan pinjaman peribadi untuk menolong membayar perbelanjaan bergerak mereka.

 

Hubungi bakal majikan sekiranya anda ditawarkan pekerjaan yang memerlukan anda berpindah. Sudah jelas bahawa pergerakan jarak jauh perabot besar boleh menjadi sangat mahal. Ketahuilah perkara ini.

 

Perkara penting lain

Skor kredit anda akan menentukan berapa banyak pinjaman peribadi yang anda dapat dan berapa faedahnya. Skor kredit anda akan bertambah baik sekiranya pinjaman peribadi anda dibayar tepat pada waktunya dan sepenuhnya. Ini dapat membantu anda memenuhi syarat untuk mendapatkan pinjaman yang lebih besar, seperti pinjaman rumah, dengan kadar faedah yang lebih rendah di masa depan.

 

Sebelum anda memohon pinjaman peribadi, berikut adalah lima perkara yang perlu diingat:

 

* Ambil pinjaman peribadi hanya jika anda benar-benar memerlukannya.

* Jangan meminjam lebih banyak wang hanya kerana anda layak mendapat jumlah pinjaman yang lebih besar. Mematuhi keperluan anda.

* Ketahui berapa bayaran ansuran bulanan anda (dengan mempertimbangkan kadar faedah efektif, bukan hanya kadar faedah sederhana). Hanya memohon pinjaman sekiranya anda dapat membayar ansuran bulanan

* Bandingkan semua pilihan pinjaman peribadi untuk mencari yang tepat untuk anda

* Jangan mengeluarkan pinjaman peribadi kepada orang lain.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Scroll to Top