Perbezaan Antara Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit

Kita semua tahu bahawa menyimpan sentiasa merupakan pilihan terbaik, tetapi kadang-kadang kita tidak boleh.

 

Sebagai contoh, jika anda ingin membeli rumah/ memulakan perniagaan, ia pasti memerlukan jumlah wang yang besar. Apabila ini berlaku, anda mungkin terpaksa memutuskan jenis pembiayaan yang menang.

 

Sesetengah orang mungkin bertanya yang manakah pilihan terbaik: Kad Kredit atau Pinjaman Peribadi. Nah, kedua-dua pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka. Jawapannya bergantung pada apa yang anda perlukan wang itu dan jumlah yang anda boleh bayar semula dalam pembayaran bulanan.

 

Secara keseluruhan, kita akan membincangkan tentang perbezaan antara Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit hari ini.

_________________________________________________________________________

 

Seperti yang dinyatakan di atas, jika anda memerlukan wang dengan cepat, pinjaman peribadi mungkin berfungsi lebih baik untuk anda daripada kad kredit kerana ia boleh diluluskan dalam masa 24 jam manakala proses kelulusan kad kredit boleh mengambil masa sehingga 30 hari. Tempoh paling lama ialah 60 hari!

 

Sebelum kita bincangkan lebih jauh tentang perbezaannya.

 

Mari kita belajar tentang apa itu Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit dahulu.

 

Apakah Pinjaman Peribadi?

Pinjaman peribadi ialah pinjaman yang anda layak terima berdasarkan sejarah kredit dan pendapatan anda. Jadi, lebih mudah untuk mendapatkan wang yang anda perlukan tanpa perlu melalui proses kelayakan yang ketat.

 

Selain itu, ia menawarkan pembayaran tunai sekali kepada peminjam, melalui pembayaran berjadual. Ini bermakna anda boleh memenuhi keperluan kewangan anda tanpa perlu menjual semua aset anda dan menjadi bangkrut!

 

Apakah itu Kad Kredit?

Kad kredit pertama dicipta pada tahun 1946 oleh John Biggins yang bekerja di Brooklyn Navy Yard. Dia telah melihat isterinya bergelut untuk menjejaki perbelanjaan rumah tangganya dan mendapat idea itu.

 

Apabila anda menggunakan kad kredit untuk membeli sesuatu, kedai akan meleretnya melalui mesin mereka dan kemudian menghantar maklumat kepada bank yang mengeluarkan kad anda. Bank menyemak sama ada anda mempunyai wang yang mencukupi dalam akaun anda untuk menampung apa yang anda beli. Jika anda berbuat demikian, ia akan menghantar mesej kelulusan kembali ke kedai dan mereka membenarkan anda pergi dengan pembelian anda.

 

Perbezaan Antara Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit

  • Bagaimana ia berfungsi

 

Pinjaman Peribadi: Anda akan menerima bayaran tunai sekali sahaja yang anda bayar balik sepanjang tempoh yang telah ditetapkan dengan kadar faedah. Ini adalah pilihan terbaik bagi mereka yang memerlukan sejumlah besar wang dengan bayaran tetap lebih daripada satu tahun.

 

Kad Kredit: Anda akan mempunyai had kredit pusingan. Ini bermakna anda boleh berbelanja sehingga had kredit anda dan kemudian membayar amaun tersebut sebelum ia perlu dibayar supaya anda boleh meneruskan perbelanjaan.

  • Bayaran bulanan

 

Pinjaman Peribadi: Biasanya, ia tetap tetapi ia juga boleh berubah dalam beberapa keadaan. Ini lebih berpatutan kerana anda boleh memilih jumlah yang perlu dibayar setiap bulan, dan lebih mudah untuk anda membuat bajet kewangan anda.

 

Kad Kredit: Ia menawarkan pembayaran bulanan yang berubah-ubah (bergantung pada jumlah yang anda belanjakan dalam kitaran pengebilan). Ini sesuai untuk mereka yang mampu membayar baki kad anda dengan lebih cepat dan tidak mengakru sebarang faedah.

  • APR

 

Pinjaman Peribadi: Biasanya menawarkan kadar faedah tetap. Layak untuk Kadar Peratusan Tahunan (APR) yang rendah. Kadar faedah purata ialah 9.41% (bergantung pada profil kredit anda).

 

Kad Kredit: Kebanyakan kad kredit menawarkan kadar faedah berubah-ubah kerana ia terikat dengan kadar faedah lain seperti kadar utama. Ia juga boleh kekal tetap tetapi ia juga boleh meningkat jika anda menangguhkan pembayaran. Kadar faedah purata ialah 16.17%.

 

Secara keseluruhan, kami telah membincangkan perbezaan antara Pinjaman Peribadi dan Kad Kredit.

Kami tidak boleh mengatakan yang mana yang terbaik tetapi anda boleh membuat keputusan berdasarkan keperluan anda sendiri.

 

Terima kasih atas masa anda membaca.

 

Awak ada apa-apa soalan? Jangan ragu untuk meletakkannya di kotak komen di bawah.

___________________________________________________________________________

 

Adakah anda sedang mencari perkhidmatan Pinjaman Peribadi?

 

Kami adalah penyedia Pinjaman Guaman di Pulau Pinang dan Kedah dengan lebih daripada 20 tahun pengalaman perniagaan. Kami boleh luluskan pinjaman anda dalam masa 24 jam!!!

 

Syarikat kami (Overcome Resources) bertujuan untuk mendapatkan Pinjaman Peribadi, Pinjaman Perniagaan dan Pinjaman Gadai Janji yang terbaik untuk pelanggan kami.

 

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Scroll to Top